Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy Katalin: : Hogyan működik az amerikaiaknál?

2013.05.21

Létrejöttének okai

Több ezer sebezhető, alacsony jövedelmű ötvenen felüli amerikai van, akiknek a szervezet vissza akarja szerezni azt a lehetőséget, hogy megtalálják a helyüket a családi körben és a közösségben, illetve rájöjjenek, hogy az életük még mindig nem ért végett azzal, hogy megöregedtek.

Az ötven éven felüli amerikaiak több választással és nyomással állnak szemben, mint a többi korosztály. Itt lehet megemlíteni példaként azt a tényt, hogy ők azok, akik - még munkaképes korúként – a legtöbb időt töltik munka nélkül, nehezen találnak munkát.

Közülük sokan fizetésről fizetésre élnek, nincs saját megtakarításuk, nem tudják, hogyan kellene befektetniük.

 

Mit tesz ennek érdekében a szervezet?

Segít a küzdeni vágyó nyugdíjasoknak erőt adni a változtatáshoz. Közvetlen segítséget kínál az élelmiszer, a lakhatás, a jövedelem és a személyes kapcsolatok terén. Jogi tanácsot nyújt nyugdíj, egészségügy és fogyasztóvédelmi kérdésekben. Minden évben az AARP segít több millió idős amerikainak, akik az alapvető szükségleteikért (tápláló étel, biztonságos és megfizethető lakhatás, megfelelő jövedelem, személyes kapcsolatok) küzdenek.

 

Az egyesületet 1969-ben alapították non-profit szervezetként Washingtonban. Célcsoport az ötven évesek és azon felüliek. Önkéntesek vesznek részt a szervezet feladataiban, jelenleg több mint hétezer a számuk.

 

Képzései

A következőkben két kiemelkedő képzést mutatok be. Az egyik a Webszeminárium, a másik pedig a Vezetői Biztonság Képzés.

A Webszeminárium egy szeminárium sorozat, mely az interneten keresztül történik. Ezek a szemináriumok ingyenesek, vagyis a tanulónak csak internet kapcsolattal és hangszóróval kell rendelkeznie. Minden szeminárium hatvan perces, mely során szakértőkkel lehet beszélgetni. Ezekre a szemináriumokra előre fel kell jelentkezni (a honlapukonn keresztül), viszont ha mégsem tud részt venni a tanuló, akkor felveheti az egészet és később visszajátszhatja. A szemináriumok főbb témái:

 1. Egészség és egészségügyi ellátás,

2. Társadalombiztosítás, munka és nyugdíjazás,

3. Otthon és közösség,

4. Család és gondozás.

 Néhány példa a már előadott szemináriumokról, hogy miről szóltak (a főbb témakörökön belül):

1. „Egészségügyi Törvény: Dolgok, Amiket Tudnod Kell” webszeminárium keretén belül áttekintették a törvényi változásokat és fejlesztéseket, beszéltek a biztosításról, illetve a hosszútávú gondozásról. 2013. 03.21.-én 14 órakor tartották.

2.”Szellemi Egészség” szeminárium során arról beszéltek, hogy aggodalomra okot az ötven éven felülieknek, hogy mentálisan élesek maradjanak. A szeminárium vezetője, előadója egy neuropszichológus volt, Paul Nussbaum. 2013.03.06.-án tartották.

3. „Otthon És Közösség” webszemináriumot azért rendezték meg, mert idős amerikaiak több mint 90%-a nem akar kimozdulni a megszokott komfort zónájukból, az otthonaikból és az adott közösségükből. Hiányolják azokat az eszközöket, amelyek kényelemhez és biztonsághoz szükségesek. A szakértők élvonalbeli háztrendeket, alacsony vagy költségmentes felújításokat osztottak meg.

 

A Vezetői Biztonság Képzés 1969-ben a Defenzív Vezetési Tanfolyamból vált ki, melyet szintén az AARP hozott létre. Ez az esemény azért történt meg, mert a z AARP meg volt győződve arról, hogy létre kell hozni egy képzést kifejezetten az ötven éven felülieknek, hiszen náluk más életkori, kognitív és fizikai változások alakulnak ki. Azért ajánlatos ezen a képzésen részt venni, mert akár több évtized is eltelhetett azóta, hogy megszerezték a jogosítványukat, és a vezetési szabályok változtak azóta, illetve költséghatékonyabb, mint a többi ilyen képzés. A képzés során megtanulják az Utak jelenlegi szabályait, defenzív vezetési technikákat, korfüggő látási, hallási és reakcióidő változásának kezelését, a holttér veszélyeit, megfelelő követési távolságot, biztonságos sávváltást, új technológiák használatát, a gyógyszerek hatását a vezetésre, zavaró hatások felszámolását (evés, ivás, dohányzás, telefonálás), illetve az esetleges ütközések és sérülések elkerülését. Képzési lehetőségként a tantermi és online(2006 óta) formát lehet választani. AARP tagoknak olcsóbb a kurzus (&12, nem tagoknak &14), illetve az online kurzus (&15,95) olcsóbb, mint a tantermi (&19,95). A kurzusra a honlapon elektronikus formában lehet jelentkezni.

 

AARP kiadványai

kata2.jpg

E-bookokat, könyveket és folyóiratokat jelentet meg. Az e-bookok a honlapon megtalálhatók, illetve a könyveket meg lehet vásárolni. Álláskeresési, szakácskönyvek, szabadidő és hobbi könyvek, lakberendezési, társadalombiztosítással és pénzügyekkel foglalkozó könyvek.

kata1.jpg

 Két folyóirata van, az AARP The Magazine és az AARP Bulletin. Az AARP magazin szereti, ha híres emberek arcai jelennek meg az újság elején, például Michael J. Fox, Tim Allen, Denzel Washington. A magazin havonta jelenik meg. Online is olvasható a szervezet honlapján. Az AARP Bulletin havonta jelenik meg. Szintén megtekinthető a szervezet honlapján. Egészséggel, családdal, pénzzel foglalkozó rovatokat tartalmaz.

 kata3.jpg

Szervezet elérhetőségei

Az AARP honlapjának címe: www.aarp.org. Megtalálhatóak a  facebook-on (https://www.facebook.com/AARP) és twitter-en is (https://twitter.com/AARP).