Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esthajnal Időskorúak Otthonának bemutatása

2011.03.04

Esthajnal Időskorúak Otthonának bemutatása

2010.05.10

 

Az Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharcon működik több mint fél évtizede. Mivel a fenntartója a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat, így 1995-től a megyei közgyűlés által támogatott intézményről beszélhetünk. Általában a lakók, a megye területéről érkeznek. Ám egy átmeneti elhelyezésre szolgáló részleget is fent tartanak, azok számára, akik csak egy ideiglenes megoldásként tekintenek az otthonra.

Az idősek otthona 100 fő befogadására alkalmas. Talán sokak számára kevésnek tűnik a gondozottak száma, viszont a szkeptikusok számára elmondható, hogy az Esthajnal Időskorúak Otthona egy emelt szintű szolgáltatást kínáló intézmény, a méltó és megérdemelt időskor eltöltésére. Az otthon elhelyezkedése is páratlannak mondható, hiszen a Dunakanyarban, zöld területen, nyugalmas mindennapok kialakítására alkalmas az intézmény. 2002 óta többlépcsős felújítás következtében érte el mai formáját, amelyben az akadálymentesítés mellett egy korszerű épület áll az ott lakók rendelkezésére.

Az otthont három részre oszthatjuk funkciójuk szerint, az összesen 100 férőhelyből 88 üzemel jelenleg, ebből 12 emelet szintű férőhelynek számít, további 11 pedig az idősek gondozására specializálódott.

 

Szolgáltatások:

Megkülönböztethetünk alap illetve térítést igénylő szolgáltatásokat az intézményben. Alapszolgáltatásként, a törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítja a lakók napi háromszori étkezését, ruházkodását, mentális gondozását, lakhatását, illetve egészségügyi ellátását. A lakosok olyan életvezetési, fizikai és mentális segítségnyújtást kapnak, amelyek igazodnak a személy életkori, testi- lelki, szociális helyzetéhez. Illetve a már meglépő testi és szellemi képességeinek fenntartására és javítására szolgálnak.

 

Étkezés:

Az idősek étkezési szokásait, illetve szakorvosi javaslatra lehetőség van speciális étrend kialakítására ( diéta, napi többszöri étkezés) is. Az étlapok összeállításában dietetikusok, orvosok, vezető ápoló és az élelmezésvezető vesz részt a még körültekintőbb ellátás érdekében.

Speciális szolgáltatás az ellátottak számára az a lehetőség is, hogy étkezésüket a saját szobájukban is elvégezhetik, abban az esetben is, ha egyébként egészségügyi állapotok ezt nem indokolná.

 

Ruházat:

Az itt lakók rendelkeznek saját ruházattal. Akik számára új vagy egyéb ruhadarabok szükségesek, azok számára az otthon beszerzi a szükséges darabokat, ahhoz, hogy legalább három váltás fehérneművel, hálóruhával, valamint két váltás évszaknak megfelelő felső ruházattal, cipővel, illetve egyéb lábbelivel rendelkezzenek. A dolgozók legnagyobb precizitással figyelnek arra, hogy egy mosás, vagy esetleges ruhajavítás után a ruhák mindig a tulajdonosához kerüljenek vissza (egyéni számozás segítségével).

 

Mentálhigiénés ellátás:

Ennek a szolgáltatásnak a lényege az, hogy az idős lakó számára élhetővé tegyék az otthon mindennapjait. Személyiségét megtartva, új környezetét elfogadva és abba beilleszkedve, részt tudjon venni a mindennapi létben. Ennek megfelelően minden lakó számára egy egyéni gondozási tervet készítenek és ennek megfelelően működnek a mentálhigiénés folyamatok. Amelyek keretében biztosítják: a szükség szerinti pszichoterápiás foglalkozást, az ellátottak családi és társadalmi kapcsolatai fenntartásának feltételeit, a gondozási tervek megvalósítását, a mindennapi életvitelhez szükséges szociális készség fejlesztését, a hitélet gyakorlásának feltételeit, támogatják az intézményen belüli kis közösségek társas kapcsolatok kialakulását és működését, a személyre szabott bánásmódot, a konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzése érdekében az egyéni, csoportos megbeszélést,   a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit.

A gondozók alkalmazkodva az idősek megnövekvő testi és kognitív képességeinek csökkenéséhez mentálhigiénés szakember segítségével próbálják a mindennapok megpróbáltatásait egyszerűbbé tenni. Ezeket a tevékenységeket az egyéni szükséglet figyelembevételével koordinálják, illetve csoportos rehabilitációs formában próbálják alkalmazni.

 

Egészségügyi ellátás:

Főként a prevenció, illetve a már meglévő betegségek kezelésére irányul. Napi 24 órás orvosi ügyelet biztosítja a betegek orvosi ügyeletét.

 

Higiénés ellátás:

Jelenti a személyek higiénés ellátását, továbbá az otthon illetve az élelmezés higiénéjét egyaránt. A személyi és tárgyi feltételek tisztántartása egyik alaptevékenység ebben az esetben, különösen a fekvőbetegek esetében.

 

Ápolás:

Szakszerű orvosi ellátást jelent, az ápolók fő feladat a számukra a kijelölt lakók ellátása, vizsgálata, szűrési folyamatok koordinálása. A hatékony működés érdekében az a legmegfelelőbb, ha egy ápolóra minél kevesebb lakó jut, hiszen a személyes kapcsolat és a felülvizsgálat nem mehet a betegek rovására. Minden ápoló a törvényi szabályozásnak megfelelően külön ápolási lapot vezet az adott lakó egészségügyi ellátásáról és állapotáról. Kiemelt figyelemmel kell kezelni a haldokló betegeket, számukra emberi méltóságuknak megfelelően biztosítják a szükséges teendőket.

 

Kórházi ellátás:

A legközelebbi, Esztergomi Vaszary Kolos Kórházban történik a szükséges kórházi ellátás. Csak a legsürgősebb és legszükségesebb esetekben. Hiszen az idősök számára nagy megrázkódtatást jelent a meglévő környezetből való kiragadás, és a kórházi kezelés. Ennek fényében és mérlegelés után csak a legszükségesebb esetben választják ezt a megoldást. A helyben is ellátható panaszokat az intézményen belül látják el.

 

Térítés ellenében történő szolgáltatás:

Az alapszolgáltatások mellett térítés ellenében igénybevető szolgáltatásokról is beszélhetünk: fodrászat, pedikűr, manikűr, büfé illetve gyógymasszázs. Ezeket a lehetőségeket az igény illetve finanszírozási faktornak megfelelően igyekeznek kedvezőbb feltételek mellett biztosítani a lakosok számára, ami segítségével széles körben elérhetővé válnak ezek a szolgáltatások.

 

Programok:

Az intézményben térítésmentesen vehetik igénybe a vendégszobákat más szociális intézményben dolgozó munkatársak. Eddig 20 fő máshol dolgozó szociális alkalmazott vette igénybe ezeket a lehetőségeket, és tett kirándulást a Dunakanyarban.

Ünnepnapok alkalmával a helyi általános iskola illetve óvoda készül az otthon lakosai számára színes műsorokkal és programokkal. Egyéb szabadidős tevékenységek az otthonban: ping-pong, lengőteke, televízió.

 

Képzések:

Az otthon dolgozói számára minden évben biztosítanak képzési lehetőségeket, szakmai műhelymunkát, vagy néhány évente külföldi tanulmányutat. A legutóbbi képzés tartalma a következőkre irányult: A természetes és kórós öregedés jellemzői és szakszerű alkalmazási módok ismertetése a szociális-és egészségügyi szakterületeken. A képzésben 13 fő vett részt, mint szociális dolgozók. A téma a szakmai és gyakorlati tapasztalatokkal kooperálva próbált új elemeket behozni a gondozási tevékenységbe.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2600 Vác,Cserhát utca 13 2/4

(Hegedűs Károlyné, 2013.02.08 21:33)

Tisztelt Idősek Otthona!

Hegedűs Károlyné a nevem,1942.február 24.-én születtem .Jelenleg Vácon élek egyedül,egy másfél szobás lakótelepi lakásban. A lakás a fiam nevén van,én mint haszonélvező tartózkodom a lakásban.
A fiammal sajnálatos módon nem tartom a kapcsolatot,a legjobb barátnőm decemberben elhalálozott. Egyedül maradtam.
Teljes mértékben önellátó vagyok,de az utóbbi három évben 2 gerincműtéten estem át,mivel a csigolyáim elmozdultak,emiatt erős fájdalmaim voltak. A műtétek valamelyest segítettek,de ….nem az igazi.
Fent említett indokaim miatt úgy döntöttem,hogy szeretnék egy idősek otthonába beköltözni.
Nyugdíjam cca. 90.000 Ft. Megtakarított pénzem nincsen.
Ezen tények ismeretében,amennyiben lehetőséget látnak elhelyezésemre,kérem egy tájékoztatást –prospektust az otthonról a címemre küldeni szíveskedjenek.
Köszönettel :
Hegedűs Károlyné
Vác
Cserhát utca 13. 2/4
2600