Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éder Beáta: A Budapesti Művelődési Központ idősekkel foglalkozó programjainak bemutatása

2011.05.12

 Éder Beáta: A Budapesti Művelődési Központ idősekkel foglalkozó programjainak bemutatása

 

Az idősoktatás a felnőttoktatás speciális területe, amely Magyarországon ma többnyire még háttérbe szorul. Viszont az élethosszig tartó tanulás szempontjából fontos figyelembe venni az aktív kor után is tanulni vágyó felnőtteket.

Az időskori tanulás nehézségei az érdeklődés csökkenése, a változásoktól való félelem, az
alkalmazkodóképesség hiánya, a rövid távú memória illetve a testi adottságok (érzékszerv,
mozgásszerv) romlása.  Megfelelő idősoktatási programokkal azonban ezek a hátrányok
sikeresen kiküszöbölhetők vagy csökkenthetők.

A következőkben a Budapesti Művelődési Központ közreműködésével megvalósuló Grundtvig projektnek az aktív időskor elősegítése elnevezésű alprogramja keretében megvalósuló projekteket fogom ismertetni.

·        Az időskori tanulás korlátainak mérséklése (2002-2003)

Négy európai ország –Ausztria, Egyesült Királyság, Írország valamint Magyarország - között jött létre az együttműködés, mely során a partnerintézmények az időskori tanulással kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg egymással.

A projekt első lépése az idősek tanulását hátráltató tényezők feltárása, illetve a hatékony segítségnyújtás kritériumának a meghatározása volt.

A második lépésként a partnerországok jó példáinak az összegyűjtése, és az ezekből való nemzetközi összesítés történt meg.

Harmadik lépésként egy kézikönyv kidolgozása valósult meg, mely az idősek képzőinek a képzési programját tartalmazza, mely képzési programot ki is próbáltak, pl.: Magyarországon is.

·        Kattints rá, Nagyi! (2001 óta)

10 éve (2001-ben) indult ez az időseknek a számítógép, internet világába történő felzárkózását segítő tanfolyam.

Az igény nagy rá, olyannyira, hogy kevesebb tanfolyamot is tudnak indítani, mint amennyire valójában szükség lenne. Az eddigi statisztikák alapján 2000 fő végzi el ezt a tanfolyamot évente, de ez a szám könnyedén 5000 főre is megnövelhető lenne, ha ehhez rendelkezésre állnának a technikai eszközök, pl.: még több számítógép, valamint a program támogatója a UPC, így ez területileg behatárolja a tanfolyam terjeszkedési lehetőségeit is az országon belül. Azonban a szponzori segítséggel valósulhatott az meg, hogy csupán 1000 forint a tanfolyamon való részvétel költsége, ugyanis a nyugdíjasok az alacsony nyugdíjuk kis részét tudják csak tanulásra, művelődésre fordítani.

A tanfolyam elvégzésére az időseket egyáltalán nem kell motiválni, a világ éppen eléggé motiválja őket (pl. e-mail használata, ami által gyorsabban, és könnyebben kapcsolatba léphet például az unokájával, tv műsorok visszanézhetősége az interneten, webáruházban való vásárlás). Így a tanfolyamok folyamatosan indulnak, jelenleg 15 fős a keret tanfolyamonként, de ez már nem igazán növelhető, ugyanis valamilyen mértékben szükséges a személyre szabottság.

Az első belépők természetesen a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők voltak, jelenleg már mindenkit érdekel a tanfolyam iskolai végzettségtől függetlenül. Az is említésre méltó, hogy a kezdeményezés Budapestről indult, mostanra pedig már szélesen kiterjedt lett a hálózat, több vidéki nagyvárosban is igénybe vehető a kurzus (pl.: Debrecen, Dunaújváros, Gyöngyös, Miskolc, Nagykanizsa stb., sőt, még a határon túlra is átnyúlt Komárnóba, valamint Párkányba.)

Ezeken a tanfolyamokon a közművelődési intézmény munkatársai, illetve a kisebb településeken a közoktatási intézményben tanító informatikai tanárok oktatnak.

A jövőbeli folytatása a programnak a Folytassa, nagyi!. Azonban ez még nem egy országos hálózat, ugyanis a részvételi díj drágább, ugyanis ennek a programnak nincsen szponzora, ez által kevesebb idősnek van lehetősége ezen részt venni. Ez a tanfolyam azok számára lett kifejlesztve, akik már rendelkeznek számítógépes ismeretekkel. Ezért a tananyag itt már pluszt ad a résztvevőknek, pl.: utazásszervezés, fényképmegosztás. Próbálnak tehát arra rámutatni, hogy a munkán felül a magánéletben is jól hasznosítható a számítógép.

Mivel ez típusú tanfolyam még nem rendelkezik szponzorral, ezáltal drágább is, e miatt klubfoglalkozások keretében tartják meg a művelődési intézmény munkatársai.

A tanfolyamok tananyagait (mind a Kattints rá Nagyiét!, mind a Folytassa Nagyiét!) évente frissítik, minden év decemberében történik meg a felülvizsgálatuk.

A Budapesti Művelődési Központ a tanfolyam elvégzése után is tartja a kapcsolatot a végzettekkel klubfoglalkozások keretében, illetve a Kattints rá, nagyi! program ez évben, 2011-ben ünnepli 10 éves jubileumát, ennek köszönhetően lesz egy országos találkozó, ahol a végzettek újra láthatják egymást, felvehetik egymással a kapcsolatot, ha eddig esetleg ezt nem tették volna meg.

Továbbá a BMK azt is lehetővé tette, hogy tőluk függetlenül is tudják egymással tartani az idősek a kapcsolatot, ehhez létre hozott egy platformot a facebook-on, még pedig a Kattintós Gabi profilját, akit like-olhatnak a szeniorok, így ennek segítségével is könnyebben elérhetik egymást.

·        Határon Átnyúló Együttműködési Program- „Tudással a kulturális értékekért- intergenerációs határon átnyúló csereprogramok (2007-2013)

Ez a projekt Magyarország és Szlovákia között valósult meg. E projekt a következő elemekből épült fel:

·        Workshopok- szenioroknak és fiataloknak a számítógép és az internet használatáról illetve annak biztonságáról

·        A határterület kulturális értékeinek felfedezése érdekében határon átnyúló intergenerációs cserék létrejötte

·        Végül közös projektmunka, értéktérkép készítés

E program segítségével a Kattints rá nagyi! számítógépes tanfolyam immáron a határon kívül élő idősekhez is eljuthatott, illetve fejlődhetett. Eddig ugyanis Magyarországon áttörésnek számított, hogy e tanfolyammal már nemcsak a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőket, illetve a fővárosban élőket, hanem az alacsonyabb iskolai végzettséggel illetve a vidéken élő idős korosztályt is sikerült elérni. Mind horizontális, mind vertikális szinten tehát egy jól kivehető fejlődési folyamat figyelhető meg az idősek bevonását illetően a számítógép világába.

Ezen felül e projekt keretében intergenerációs csereprogramok is megvalósultak, ugyanis a külföldön és az itthon végzettek, mind a fiatalok (a Hálóra haver! által) mind az idősek (a Kattints rá Nagyi! program által) találkozhattak egymással, így két ország és két korosztály találkozása is megvalósulhatott.

Ezen felül történt egy érték-térkép készítés, mely a határ melletti kis községek épített és természeti értékeit vette számba, fényképekkel, és GPS koordinátákkal, mindezt idősek közreműködésével. Ez többféle szempontból is hasznos volt, egyrészt turisztikai aspektusból, másrészt a google interneten elérhető műholdas térképén is részletgazdagabbá vált e táj ennek segítségével, végül, de nem utolsósorban a vizsgált helységek Wikipedia-s oldalát is megújították.

·        U.N.I.C. (Understanding the Needs of older people Improving Methods and Creating New Ones) (2009-2011)

UNIC projekt tervezett időtartama kettő év, 2009-2011-es időszakot foglalja magában. A program az idős emberek érdeklődéséhez és elvárásaihoz igazodik, ezeket figyelembe veszi, és arra fókuszál, hogy minél jobban megértsék, és minél több információt szerezzenek a mindennapi élet velejáróiról. A projekt célja, hogy bevonja az inaktív időseket a tanulás minden dimenziójába, és lekösse őket a tanulás által.

Bár ez igen nehéz feladat, ezért is egyelőre kísérleti fázisban van a projekt. A hatékony munkához többek között szükség lenne a szektorok közötti együttműködésre, illetve ahhoz, hogy az inaktív idősekhez közelebb juthassanak, a legfontosabb lenne a bizalmi viszony kialakítása. Ennek megvalósítására például a tervek között szerepel az inaktívak elérése az aktívak segítségével, így egymás látogatásával létrejönne az egymástól való tanulás platformja is, illetve egyéb megközelítési stratégiákat is terveznek kidolgozni a projekt munkatársai.

·        Tavaszi Szabadegyetem

Ez az előadássorozat a Budapesti Művelődési Központban folyik péntek délutánonként. Ez nem a Grundtvig projetk részeként megvalósuló program, azonban említésre méltó, ugyanis ennek segítségével több nyugdíjas hasznosan töltheti el a szabadidejét.

A jelenlegi sorozat témája: Európa 2000 éve: Egység és megosztottság. Ezen ismeretterjesztő program keretében több érdekes előadást is meghallgatnak az érdeklődők a februártól május végéig terjedő időszakban.

Az előadások két részből állnak. Az első részben a hallgatók a történelmi előadást hallgathatják meg Tóth József történelemtanártól, majd az ezt lezáró tea szünet után az adott kort jellemző művészettörténeti előadás hallható kép- illetve filmvetítéssel egybekötve Ludmann Mihály művészettörténésztől.

Az részvételi díj igen kedvezményesnek mondható, ugyanis a nyugdíjas jegy 500 Ft-ba kerül, melyről elmondható, hogy próbál igazodni az idősek szűkre szabott anyagi kereteihez.

Források:

·        Interjú Brenner Zsuzsannával és Kiss Gáborral a BMK munkatársaival

·        Bajusz Klára: Az időskori tanulás

http://www.ofi.hu/tudastar/bajusz-klara-idoskori

·        Határon Átnyúló Együttműködési Program- „Tudással a kulturális értékekért- intergenerációs határon átnyúló csereprogramok

http://www.bmknet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=84075&Itemid=209

·        U.N.I.C.

http://unic.learning-partnership.eu/pages/project.php